Dolby Atmos

Sound in motion

Wat is Dolby Atmos?

Kort door de bocht gezegd is Dolby Atmos-muziek muziek dat gebruik maakt van Dolby-technieken om surround sound te creëren. Het lijkt dan alsof je omringd bent door instrumenten en effecten. Daardoor krijg je een ‘immersive’ gevoel: het lijkt alsof je er midden in staat.

Net als veel Dolby-technieken vond Atmos zijn oorsprong in de bioscoopzaal. Atmos is simpel gezegd een veel geavanceerdere versie van Surround. Er worden extra kanalen toegevoegd, vooral voor geluiden die over de luisteraar heen gaan.

Dolby Atmos creëert dus de optimale driedimensionale soundscape.
In Dolby Atmos-speakersystemen wordt de instelling beschreven als 5.1.2, 7.1.2 of 7.1.4, waarbij het laatste nummer staat voor twee of vier hoogtekanalen. Bij NEO Music draaien wij met de 7.1.4 opstelling.

Mixen in Atmos geeft ons als producers en mixing engineers een soort zandbak waarin we eigenlijk alles kunnen doen wat we willen. Een instrument boven je hoofd? Een zangeres die zich om je heen beweegt? Een drumstel pal achter je?
Alles is mogelijk. Maar de kunst is juist om dit níét te doen.

Muziek wordt namelijk al snel vermoeiend als je te experimenteel wordt met Atmos. Sterker nog, als je gaat spelen met instrumenten en stemmen achter de luisteraar, gaat ons survival instinct spelen en ervaren we dat als oncomfortabel: we krijgen dan het gevoel dat er een dreiging achter ons zit.
De uitdaging is om een fijne balans vinden tussen de indrukwekkende 3D-audio en een prettige luisterervaring, waarbij Atmos echt iets toevoegt zonder dat het voor te veel afleiding zorgt. Bij het wisselen naar de originele stereomix hebben we zelfs het gevoel dat we een flinke stap terug doen.

Dolby Atmos aanbieding 👇